Pentru a obţine o imagine mărită, faceţi "click" pe butonul dreapta al mouse-lui pe oricare imagine şi apoi alegeţi obţiunea: "deschide legătura în filă nouă"...

DR. PETRU PITEA, mărturisiri...

CURRICULUM FILATELIC
Scurte date biografice.
M-am nascut in 14 iunie 1925, in satul Someseni, astazi Cluj-Napoca.Tatal, Pompei Pitea, doctor in drept, avocat jurist-consult, fiu de invatator greco-catolic comuna Vaidei, jud. Mures. Mama, Elvira Pitea (n. Demian), casnica cu studii comerciale, fiica de preot ortodox din Someseni. Familia s-a stabilit din 1924, la Reghin jud. Mures, unde am urmat gradinita si clasele primare la Scoala Germana. Refugiul, dupa dictatul de la Viena, ne-a obligat sa continuam (mai aveam doi frati) studiul la liceele din Turda si Bucuresti (am absolvit liceul Spiru Haret). Anul I de Medicina l-am facut la Sibiu (unde era refugiata Facultatea de medicina din Cluj), si dupa revenirea la Cluj in anul 1945, am continuat studiul medicinei pana in 1950, cand am absolvit. Dupa terminarea facultatii am functionat la Rosia Montana jud.Alba (1951) ca medic de intreprindere, apoi medic secundar la Spitalul din Aiud (1952), iar din 1952 si pana la pensionare am lucrat in Clinica chirurgicala din Cluj (1990). Am parcurs toate gradele ierarhice, din anul 1965 fiind medic primar chirurg la clinica chirurgicala I din Cluj-Napoca. In perioada 1974-1977 am organizat Spitalul din El-Garian, Libia, unde am functionat ca seful sectiei de chirurgie, in cadrul unui contract Romania-Libia al Ministerului Sanatatii. Dupa pensionare si pana in prezent am comtinuat sa lucrez in Policlinica. In anul 2002, Colegiul medicilor mi-a conferit diploma de excelenta. Sunt casatorit din 1953, am doi copii si trei nepoti.
Activitatea filatelica
Pastrez si acum un album “Schwanenberg“, cu timbre stampilate din toata lumea, fixate cu sarniera, datat 1938, aveam 13 ani (albumul era comun cu fratele meu geaman, Pavel). Am reluat colectionarea timbrelor, incepand cu anul 1952, ajungand in Clinica Chirurgicala I din Cluj. Chiar seful Clinicii, Prof. Dr. Aurel Nana, colectiona marci postale si poseda colectii deosebite. M-am antrenat si eu in aceasta pasiune interesanta, recreativa, in cadrul unei profesii deosebit de solicitante, si am reluat colectionarea de marci postale, de data aceasta nestampilate, cu diferite tematici. Pe langa marci postale am colectionat si plicuri prima zi si ilustrate maxime. In cadrul unui curs de perfectionare tinut la Bucuresti (1958), m-am reintalnit cu dr. Valeriu Neaga, pe care il cunosteam de la Cluj, fiind colegi de an. Prietenul meu mi-a alimentat gustul pentru maximafilie si astfel, cand s-au organizat grupele de maximafilie pe judete, in 1969, m-am gasit si eu printre entuziastii de la Cluj, care in cadrul filialei A. F. R. au infiintat grupa de maximafilie. Amintesc pe primii maximafilisti din conducerea acestei gupe: Faraianu Ion (presedinte), Ciobanca Teodor (secretar), Fedorovici Teodot (comisar cu expozitiile).
Activitatea mea expozitionala, participand la primele expozitii republicane si nationale de maximafilie (Brasov 1972, Botosani 1973, Tg. Mures 1974), a fost rasplatita prin prezenta mea in juriul international, la prima expozitie europeana de maximafilie, care s-a tinut la Bucuresti, EUROMAX ‘74. In juriu au participat importante personalitati ale maximafiliei europene: Luigi Morera, Virgil Moroianu, Jean Altruy, Jerzy Bakowski, Tanase Daniliuc, Francois Rainier, Istvan Szekely, Henri Dubois, Jose Esra, Ioan Sahinian si Joseph Wolff. Au participat in Comitetul de Onoare si au expus: George Azzis, Gonzague de la Ferte, Georges Naudet (Franta), Antonio Furtrado (Portugalia), Alexandru Kotopoulis (Grecia) si Andre Sanders (Belgia). In perioada 1974-1977, am lipsit din tara, fiind plecat in Libia. Acolo am realizat o serie de ilustrate maxime, aceasta ramura noua a filateliei fiind total necunoscuta in Libia. Dupa intoarcere, am continuat activitatea expozitionala si prezenta in jurii, de la un capat la altul al tarii: Iasi, Botosani, Suceava, Bucuresti, Constanta, Brasov, Sibiu, Timisoara etc.. Cu marcile si ilustratele maxime realizate in Libia am organizat un exponat si o diaporama, pe care am prezentat-o la diferite expozitii (Botosani, Constanta, Cluj). Am tinut cursuri de maximafilie pentru membrii A. F. Cluj, pentru tineret “Profilatelia“ si pentru pregatirea de jurii. Am scris despre istoria maximafiliei clujene.
Articole si lucrari publicate
COMPENDIU de MAXIMAFILIE, Editura RISOPRINT Cluj-Napoca, 2002;
8O DE ANI DE ACTIVITATE FILATELICA ORGANIZATA CLUJ, Editura MEDIAMIRA CLUJ-NAPOCA, 2002 (in colaborare);
Articole in revista FILATELIA;
MAXIMAFILIA CLUJEANA IN DATE SI documente, in curs de aparitie (in colaborare).
Exponate de maximafilie realizate
TURNURI (in diferite variante: de cetati, castele, catedrale, biserici, de-a lungul secolelor si in prezent intitulat Porti si Turnuri). Exponatul a fost in permanenta modificat si imbunatatit, pana la medalie de Vermeil.
ITINERAR TURISTIC FRANCEZ
Femeia in Maximafilie
Calatorie prin Tarile Socialiste
Frumos este Plaiul Romanesc
LIBIA (realizari personale)
Participari la Expozitii internationale republicane si interjudetene
1974 Expozitia europeana de Maximafilie, Bucuresti
1977 Trilaterala de Maximafilie, Romania-Luxemburg-Belgia, Constanta
1979 Expozitia oraselor infratite, Cluj-Koln
1983 Expozitia Romania-Ungaria, Bacau
1985 Expozitia Ungaria-Romania, Budapesta
1986 Balcanmax, Brasov
1987 Expozitia bilaterala Sibiu-Postdam
1989 Expozitia DDR-Rumanien, Berlin
2001 Expozita 125 ani Crucea Rosie Romania, Cluj-Napoca
2004 EFIRO Remember Euromax `74, Bucuresti
2008 Euromax 600, Bacau
In total am participat la 12 expozitii internationale, la 11 expozitii nationale sau republicane, si peste 20 de expozitii interjudetene si locale, cu exponate de Maximafilie.
                                                                            Distinctii
1983 Insigna de onoare, clasa argint, F.R.F. R.S.R. Bucuresti
1988 Insigna de onoare, clasa aur, F.R.F. R.S.R. Bucuresti
1988 Certificat de atestare, juriu III, II, I, Maximafilie si Filatelie tematica
1990 Membru fondator SRFTM
1992 Membru de onoare SRFTM
1999 Filatelist de Onoare
2002 Filatelist al anului
2007 Membru fondator al Societãtii Romane de Maximafilie ”Dr. Valeriu Neaga“
2009 „Membru de onoare” al Societãtii Romane de Maximafilie ”Dr. Valeriu Neaga“
                                                                   Prezente in jurii
Membru in juriul expoziţiei Expomax "Bacău 600" din 2008
Am fost onorat sa fiu membru in jurii la peste 40 de expozitii, dintre care mentionez: Euromax 1974, Bucuresti; Trilaterala Romania-Belgia-Luxemburg; Bilaterala Sibiu-Postdam, Sibiu 1987; Studetfila `88, Cluj-Napoca 1988; Bilatrala oraselor infratite Cluj-Napoca-Koln 1979; Bilaterala Romania-Israel, Cluj-Napoca 2000; Efiro Remember Euromax ’74, Bucuresti, 2004; Expomax Bacau 600, Bacau 2008. Cluj-Napoca, 24.02.2009   
 dr. Petru PITEA
Membru AFR, filiala Cluj-Napoca, 1951
          Membru fondator al grupei de Maximafilie, 1969
          Membru fondator si de onoare SRFTM, 1990
          Membru al Asociatiei Portugheze de Maximafilie
          Membru fondator al Asociatiei Romane de Maximafilie dr.Valeriu Neaga, Bacau

          Fost vicepreşedinte şi preşedinte al grupei de Maximafilie Cluj


                                                                                      ************
Foto 1974 - membru în juriul "EUROMAX '74"

AMINTIRI CU DOCTORUL VALERIU NEAGA 
Pe doctorul Neaga l-am cunoscut din studenţie; primii patru ani de medicină i-am făcut împreună, la Sibiu şi Cluj după care, el s-a transferat la facultatea de medicină din Bucureşti. In 1948, fiind în anul patru, împreună cu alţi studenţi de medicină, drept şi litere, Valeriu pune bazele unui Cerc Filatelic, în cadrul UNSR Cluj. Studentul în medicină anul patru, Valeriu Neaga, este ales secretar al comitetului provizoriu. Procesul verbal original din 14 februarie 1948, se găseşte în prezent în arhiva AFR-CLUJ, datorită d-lui dr. Ioan Daniliuc, care ni l-a pus la dispoziţie cu ocazia aniversării a 8o de ani de activitate filatelică la Cluj. Am menţionat acest fapt, cel puţin din două motive: primul, desigur, pentru a sublinia aplecarea doctorului Neaga spre filatelie încă din tinereţe, performantele din maximafilie, de mai târziu având o serioasă bază filatelică; în rândul al doilea, pentru a sublinia o trăsătură sentimentală, afectivă, pentru anii de studenţie petrecuţi la Cluj. In 1990, am organizat la Cluj, întâlnirea de 40 de ani de la terminarea facultăţii de Medicină. Printre participanţi l-am avut si pe doctorul Neaga, împreună cu soţia şi fiica.

Dr. Valeriu Neaga este al doilea de sus pe scări, cu mâna pe balustradă
In centru, printre foştii colegi se remarcă Valeriu Anania, astăzi IPSS Bartolomeu Mitropolitul, care a făcut primii doi ani de medicină, împreună cu noi, până in 1946, după greva studenţească întrerupându-şi studiile de medicină. Din păcate, la aniversarea a 50 de ani de la terminarea medicinei, cea mai reuşită dintre toate revederile, cu sprijinul si a IPSS Bartolomeu, care a inclus si o vizita la mănăstirea Nicula cu un parastas pentru profesorii si colegii decedaţi, colegul si prietenul meu Valeriu nu a mai participat, deşi si-a dorit-o foarte mult. Citez din scrisoarea lui din 18 iunie 2000:"Aş dori sa vin (probabil cu soţia), dar te rog si te interesează si să-mi comunici cat coasta o camera la hotel, pentru 2 persoane, pe zi, ca sa ştiu să-mi întocmesc bugetul."
In scrisoarea din 3 august 2000, revine şi-şi motivează absenta de la întâlnirea din 8 septembrie, prin costul ridicat al transportului şi al cazării. „în plus acasă avem probleme: ginerele este in şomaj, aproape de un an." Mai departe îmi scrie: „Mi-ar fi plăcut să ne revedem, să discutam despre pasiunea noastră comună, să întâlnesc foştii colegi. Am aflat cu mare tristeţe de moartea colegului Emil Câmpeanu, care mi-a fost coleg de cameră la căminul Victor Babeş, în circumstanţe atât de stupide". Profesorul dr. Emil Câmpeanu, şeful Clinicii de Neurologie din Cluj, împreună cu soţia, tot cadru universitar, într-o călătorie în America, cu o luna înainte de întâlnire, decedează la New-York, în casa unui cunoscut, in timpul somnului, intoxicaţi cu monoxid de carbon, de la o încălzire cu o ventilaţie defectă..
Dar să revin la pasiunile noastre comune, filatelia si maximafilia. Drumurile noastre s-au reîntâlnit cu ocazia expoziţiilor de maximafilie. Astfel am participat în 1972 la Braşovia "72" (organizator Dan Vintilă), cu un exponat de maximafilie şi la primul simpozion naţional de maximafilie prezidat de dr. Valeriu Neaga. în 1973 am participat la Botoşani la prima expoziţie republicană de maximafilie (organizator prof. Vasile Arnăutu) şi la cel de al doilea simpozion naţional de maximafilie, în prezenţa doctorului Valeriu Neaga. Tot în 1973 ne-am întâlnit la Bucureşti la expoziţia „Socfilex". în 1974 are loc a doua expoziţie republicană de maximafilie „Maxima"74 " şi al treilea simpozion naţional de maximafilie (organizator Nerva Târnoveanu). Participarea mea la aceste expoziţii, cu exponate nu ar fi fost posibilă fară ajutorul colegului dr. Valeriu Neaga. După 1969, când s-a constituit la Cluj, gruparea de maximafilie, am primit prin posta de la dr. Neaga pachete cu ilustrate maxime străine, din care mi-am reţinut ce aveam nevoie pentru temele pe care le colecţionăm (turnuri, Franţa, femeia in maximafilie etc.) Din cate ştiu dr. Neaga a procedat în felul acesta şi cu alţi maximafilişti din ţară promovând puternic noua ramură a filateliei, în plină afirmare pe plan naţional şi internaţional, pentru care trebuie să-i fim recunoscători.

O parte din comitetul de organizare, juriu şi invitaţi. Al patrulea din stânga, dr. Valeriu Neaga.
Reproducerea din catalogul expoziţiei „Remember EUROMAX
74”
O strălucire deosebita şi reuşită, a avut-o dr. Neaga la expoziţia „Euromax’74", prima expoziţie europeană de maximafilie, organizată la Bucureşti. Doctorul V. Neaga a fost preşedintele comitetului de organizare şi Constantin Dumitru preşedintele juriului. Pentru mine a fost o deosebită onoare să fac parte din juriul internaţional. În 1985, l-am avut ca oaspete la Cluj cu ocazia Expoziţiei republicane de maximafilie. La simpozionul pe care l-am organizat la biblioteca Universităţii, am prezentat participanţilor, capetele de bour din colecţia SION, după demersuri dificile la autorităţi, si prezenţa securităţii. După zece ani, dr. V. Neaga, participant oficial din partea României, la ediţia aIV-a Balkanmax la Athena, se întâlneşte cu preşedintele AFR Cluj, col(r) Victor Surdu şi propune ca ediţia următoare să se ţină la Cluj-Napoca, propunere îmbrăţişată de toţi participanţii. In 1997, de fapt, dr. Neaga a fost oaspetele nostru la Cluj cu ocazia celei de a cincia ediţie Balkanmax.

Reprezentanţii celor nouă ţări participante la Balkanmax "97"
reprezentanţii României: dr. V. Neaga,, dr. I. Daniliuc, dr. M. Dragoteanu, col(r) V. Surdu

Balkanmax "97 ", ediţia V-a Cluj-Napoca.
Simpozionul de maximafilie, în sala de festivităţi a casei armatei.
Vorbeşte dr. Valeriu Neaga.

În cadrul simpozionului, prezidat de dr. Valeriu Neaga
dr. Ioan Daniliuc - preşedintele juriului, oferă premiile.
Din scrisorile pe care le deţin de la dr.Valeriu Neaga, doresc să scot în evidenţa preocupările colegului, pentru cercetarea în filatelie. În 1995 apare la Bucureşti lucrarea intitulată „Ştampile speciale româneşti din epoca modernă şi contemporană”, perioada până în 1948. La pag. 15 este reprodusă o ştampilă aplicată la Cluj la 1 februarie 1920, ştampila ocazională, "Inaugurarea Universităţii din Cluj, în mijloc stema României. Într-o scrisoare din 1994, dr.Neaga mă roagă să iau legătura cu dl. Jurist-consult de la poştă Ioan Ilea (pensionar), ca să verific autenticitatea ştampilei. Dl. Ilea era nepotul d-lui Nicolae Ilea, primul director al poştei din Cluj după „Marea Unire" din 1918. Cu această ocazie, dl. Ilea (Poştaşul, cum era cunoscut în cercul filateliştilor), mi-a prezentat o voluminoasă carte, în manuscris, intitulată „Istoria poştei şi telecomunicaţiilor din Transilvania" (1966), trimisă la Bucureşti spre publicare. La pag.474, figurează 3 mărci cu regele Ferdinand, valoarea de 15 bani, 25 bani, şi 40 bani (CMPR 357,358,359, obliterate cu ştampila „Inaugurarea Universităţii din Cluj", 1 februarie 1920. Dl. Ilea mi-a prezentat, tot cu această ocazie, în original nişte coli ministeriale, pe care erau aplicate mărcile poştale care circulau la acea data în Transilvania, mărci româneşti şi ungureşti. Fiecare marcă avea aplicată ştampila cu „Inaugurarea Universităţii din Cluj". Pe prima faţă figurau 27 mărci, iar pe dos 24 mărci. Timbrele ungureşti erau obliterate cu degetar (supratipar negru, în cerc, cifrul regelui Ferdinand, PTT). Aceste coli au fost distribuite invitaţilor, în frunte cu regele Ferdinand şi regina Măria, cu ocazia banchetului din ziua de 2 febrauarie! 920, ca suveniruri.
În scrisoarea din 25 iunie 1994, îmi mulţumeşte pentru: „preţioasele informaţii, privitoare la dl. Ilea şi ştampile. Daca dl. Ilea ar dori să se disperseze de una din scrisorile circulate, aş cumpăra-o (repet am câteva fragmente de la Bretter)."
În aceeaşi scrisoare mă informează că pentru anul 1995, va apare o serie de mărci cu „PERSONALITĂŢI” printre care Lucian Blaga, Juliu Haţieganu şi D.D. Roşea din Cluj. Totodată mă roagă dacă pot să-1 ajut pe dl. dr. Daniliuc, care a fost solicitat să realizeze machetele, cu pozele acestor iluştri profesori din Cluj. În scrisoarea din 14 august 1994, îmi mulţumeşte pentru "cele 2 fotografii ale prof. Haţieganu. şi mă roagă să-i caut amprenta ştampilei cu „Târgul de Mostre" din Cluj. În cartea d-lui dr. Neaga ştampila figurează tot la pag. 15. În scrisoarea din 1 februarie 1995, îmi scrie „Plicul de la dl. Ilea, este deosebit de interesant şi tot astăzi îi trimit contravaloarea şi o scrisoare. Mai încolo îmi scrie „încerc să sistematizez nişte studii filatelice, cu materialele adunate de-a lungul anilor". Am încheiat tehnoredactarea computerizată a unui catalog al ştampilelor speciale româneşti (ocazionale si publicitare), anterioare anului 1948. Am descoperit până acum 275 amprente ale unor astfel de ştampile, prima fiind din 1894. În finalul lucrării am inclus şi un scurt glosar marcofil. "P.S. anexez 4 ilustrate maxime, cadou pentru colecţia ta de turnuri."
Ultimii ani ai vieţii i-au fost legaţi de suferinţe fizice. Citez dintr-o scrisoare din 19 august 2002: Eu am o dublă suferinţă: nevralgie de trigemen si o rinită atrofică, însoţită de prăbuşirea piramidei nazale, (pe locul unde am fost operat, pentru o deviaţie de sept de dr. Iubu, în luna mai în 1948.)" îţi trimit un plic circulat, din Germania adresat prof Alexandru Borza, întemeietorul Grădinii botanice din Cluj, cu rugămintea să i-o oferi muzeului de la grădina botanică - (dorinţa îndeplinită). In scrisoarea din 16 octombrie 2002, în care îmi scrie că a fost informat despre expoziţia „Filtem” de la Cluj de dl. dr. Daniliuc şi prof Angelescu, prezenţi la expoziţie, revine la problemele lui de sănătate. "Cu sănătatea nu o duc prea bine. Nevralgia de trigemen nu vrea să cedeze, cu toată cantitatea tratamentelor, iar pentru rinita atrofică cu prăbuşirea piramidei nazale, specialiştii ORL (prof. bucureşteni), recomandă picături cu vitamina A, sau unguente. Atât şi nimic mai mult! A apărut şi un abces lacrimal, la sacul lacrimal stâng., ss. Valeriu."
Maximafilia pentru dr. Neaga, a avut o valoare egală cu profesia (medic primar dermatolog), dacă nu mai mare. Pe lângă faptul că a pus bazele maximafiliei organizate din România, a luptat şi a reuşit să impună maximafilia, pe plan internaţional, ca o nouă ramură a filateliei. Meritele lui personale i-au fost recunoscute, pe plan internaţional prin alegerea lui ca preşedinte al Comisei FIP de Maximafilie in 1982, în locul lui Gonsague de la Ferte (Franţa)., funcţie pe care o deţinuse până în 1988. Maximafiliştii români, în frunte cu dr. Valeriu Neaga, şi-au adus o substanţială contribuţie şi la elaborarea: „Regulamentului pentru colecţiile de maximafilie” şi „Regulamentului special pentru aprecierea (evaluarea) colecţiilor la expoziţiile FIP”.
Figura modestă, inteligentă, morală, prietenoasă a doctorului Valeriu Neaga, cât şi strădaniile pentru filatelie şi maximafilie, îşi găsesc o recunoaştere bine meritată, prin iniţiativa AFR. din Bacău de a reînvia „Asociaţia de Maximafilie", ca persoană juridică, cu numele SOCIETATEA ROMÂNA DE MAXIMAFILE „dr. Valeriu Neaga". Menţionez că doctorul Neaga a funcţionat ca medic dermato-venerolog la Bacău şi a luat parte la înfiinţarea primei grupe de maximaflie, în 1957, prima formă organizată de maximafilie de la noi din ţară.
dr.Petru Pitea
Cluj-Napoca. 2009

Nume grele ale maximafiliei româneşti:
prof.N.Salade, col.V.Surdu, dr.P.Pitea, gen.V.Doroş şi prof.M.Semenov
la simpozionul de maximafilie „George Enescu - Orfeul Moldav”
Slănic-Moldova 2003

Maximafilişti de seamă prezenţi la EFIRO 2004 – Bucureşti:
dr.P.Pitea, ing.C.Chiricheş, dr.I.Daniliuc şi prof.M.Semenov
Instantaneu surprins la festivitatea de vernisare a expoziţiei de maximafilie
Expomax „Bacău 600” – Bacău 2008
Oaspeţi de onoare la dineul din programul
Expomax „Bacău 600”:
dr.I.Daniliuc, d.na Gabriela Neaga-Mircea şi dr.P.Pitea

dr. Petru Pitea primeste titlul de "Membru de Onoare"
al Societătii Romane de Maximafilie "dr. Valeriu Neaga"
de la presedintele acesteia, gen.(r) Vasile Doros,
 în prezenta d.lui Nicos Rangos, preşedintele Comisiei de Maximafilie a FIP







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu